Przemyślenia

Porcelana gastronomiczna świadectwem jakości i stylu

Wyposażając punkt gastronomiczny nie można zapomnieć o takiej oczywistości, jaką jest porcelana gastronomiczna. W dużej mierze świadczy ona o jakości i stylu danego miejsca. Oczywistym jest, że pięknej drogiej restauracji nie można używać zastawy stołowej odpowiedniej dla baru mlecznego. Zatem, porcelana gastronomiczna powinna być wybierana z głową.

pucharekPowiedzenie „jak Cię piszą, tak Cie widzą” sprawdza się również w przypadku gastronomii. Liczy się bowiem pierwsze wrażenie, jakie restauracja wywoła na kliencie. Gość, przekraczając próg lokalu musi poczuć się zachęcony do tego, by wejść dalej. W związku z tym, wystrój wnętrza powinien być odpowiedni i przemyślany. Do wrażeń estetycznych przyczynia się m.in. stół i jego wygląd. Zastawiony porcelaną oraz rozmaitymi akcesoriami nie powinien przytłaczać. Musi natomiast harmonizować z charakterem całej restauracji i rodzajem serwowanych dań. Warto zadbać o jakość porcelany wybierając tę, która jest produkowana przez najlepsze zakłady. W Polsce należą do nich fabryki: Chodzież, Ćmielów, Wałbrzych, Lubiana, Krzysztof oraz Bogucice.

Niektóre z nich mogą pochwalić się ponad 100-letnią tradycją! Warto inwestować w tego typu zastawy stołowe. Warto również należycie dbać o nie. Istnieje bowiem kilka kardynalnych błędów, przed którymi bezwzględnie trzeba się wystrzegać. Mianowicie, nie wolno używać porcelany, która jest widocznie naznaczona zębem czasu. A zatem, te elementy kompletu, które są pokruszone, wyszczerbione, porysowane, wyblaknięte i popękane należy oddać do lamusa. Jednocześnie, trzeba zadbać o wypełnienie braków w komplecie nowymi częściami zestawu. Ważne przy tym jest to, by pamiętać, aby braki nie były uzupełniane elementami należącymi do innych zestawów porcelany. Należycie dobrana porcelana gastronomiczna świadczy o jakości i stylu danego miejsca.

Porcelana gastronomiczna składa się z rozmaitych elementów. W jej skład wchodzą bowiem m.in.: talerze płytkie i głębokie, wazy do zup, sosjerki, filiżanki i spodki pod nie, kubki, cukiernice, miski, miseczki, salaterki, półmiski, imbryki, wazony, świeczniki, serwetniki, popielniczki, imbryki, dzbanki, maselniczki i wiele, wiele innych elementów.

Dobrze podany posiłek na elegancko nakrytym stołem jest wartością dodaną każdej ceniącej się restauracji. Elegancja porcelana znajduje wszędzie na świecie szerokie grono estetów, dla których wysoka ocena spożywanego posiłku jest nierozłącznie związana z jakością zastawy.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 10.0/10 (1 głos )
VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: +1 (z 1 głos)
complab

Miłośnik piłki nożnej i zdrowego trybu życia. Związny z branżą bankową. W wolnych chwilach biega, gra na gitarze i wychowuje 2-letnią córkę Zosię.